Behang en inrichtingstips voor de woonkamer

De woonkamer is een ruimte die allerlei doelen dient. Je ontspant je er niet alleen, maar komt er bijvoorbeeld ook samen met familie en vrienden. Ons advies: richt je woonkamer precieLees meers zo in als je dat zelf mooi vindt. Je krijgt een mooi resultaat als je je eigen persoonlijkheid tot uitdrukking laat komen in de details, zoals het behang, de meubels en de verlichting. In de woonkamer brengt iedereen veel tijd door. Daarom is het slim deze ruimte dusdanig in te richten dat ieder gezinslid zich er echt op zijn gemak voelt. Denk voordat je aan het behangen en inrichten slaat goed na over de daadwerkelijke functie van de woonkamer. Heb je ruimte nodig voor een eettafel? Wordt het een kamer waar je heerlijk films kunt kijken, waar de kinderen in alle rust hun huiswerk kunnen maken of misschien wel allebei? Zorg ervoor dat je de inrichting en het behang afstemt op de functie van de ruimte.

De stijl van de inrichting en het behang

Ook belangrijk is de stijl van je woonkamer. De zoektocht naar de perfecte bank kan heel lang duren en het is vaak ook lang niet zo eenvoudig om bijvoorbeeld bloemetjesbehang en vintage behang mooi op elkaar te laten aansluiten. Wil je je een duidelijke voorstelling van je ideale woonkamer maken, dan heeft het zeker zin om te grasduinen in interieurtijdschriften, Instagram in de gaten te houden en Pinterest af te struinen. En soms vind je inrichtings- en behanginspiratie op onverwachte plekken, zoals in een restaurant of bij een tentoonstelling.

Handige meubeltips

Heb je eenmaal je eigen stijlvoorkeuren in kaart gebracht en weet je wat voor sfeer je de huiskamer wilt geven, dan kun je aan de slag met de meubels. Je kunt het beste een schets van de woonkamer maken en met foto's van de meubels en het behang van jouw voorkeur werken. Zo krijg je als het ware een voorproefje van het resultaat. Ga je voor een combinatie van tweedehands meubels en nieuw meubilair? Of heb je liever afwisselende vormen en structuren? Vergeet niet de meubels te groeperen en een bureau bijvoorbeeld in de buurt van de boekenkast te zetten, of een fauteuil bij een klein tafeltje of vlak bij de gitaar te plaatsen. Zo zorg je voor harmonie en lijkt de ruimte groter.

Waar moet je bij de verlichting allemaal aan denken?

De woonkamer begint inmiddels concrete vormen aan te nemen. Je kunt alleen nog zo zorgvuldig de meubels uitzoeken en het behang perfect laten aansluiten op de smaak van het hele gezin – zonder de juiste verlichting wordt de ruimte nooit echt af. Je moet er vooral in de woonkamer goed bij stilstaan dat je allerlei soorten lampen kunt neerzetten of ophangen en dat die stuk voor stuk voor een specifieke functie zijn ontworpen. Een bureaulamp hoort thuis op een bureau, terwijl een leeslamp juist een goede metgezel voor een fauteuil vormt. Breng in de woonkamer ook zeker mooie lichtaccenten met tafellampen aan; dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Een lamp die veel licht door de hele kamer verspreidt, komt goed van pas tijdens het schoonmaken. Houd altijd rekening met de grootte van je woonkamer en de voornaamste kleuraccenten. Heb je bijvoorbeeld donker behang of is het een vrij grote ruimte, dan heb je wat meer lichtbronnen nodig om tot een gezellige sfeer te komen.

Woonkamerbehang en accessoires

Je kunt nu eindelijk de accessoires uitkiezen die het best bij je stijl passen. Wil je een woonkamer vol boeken of planten? Of heb je juist liever een sober ingerichte ruimte die je gemakkelijk goed schoon houdt? Moet het behang discreet en gedempt overkomen of wil je juist aan de slag met bonte kleuren en opvallende patronen? Wat je ook mooi vindt qua accessoires en behang, de beste raadgever is en blijft je intuïtie. Plaats je favoriete voorwerpen op opvallende plekken en doe fraaie posters en foto's in een mooie lijst. De woonkamer moet uiteindelijk een ruimte worden waar je graag tijd doorbrengt. Kussens, dekens en gordijnen zijn goed voor de gezelligheidsfactor. Met een kleed breng je structuur in de kamer aan, terwijl planten, hout en kaarsen harmoniserend werken. Houd bij je keuze altijd vast aan je eigen persoonlijkheid en smaakvoorkeuren.

Onze beste behangtips voor de woonkamer

Bij behang in de woonkamer gelden er eigenlijk geen regels. Het belangrijkste is dat je behang kiest dat je écht bevalt. Hieronder vind je een paar ideeën ter inspiratie.
  • Neem als uitgangspunt een kleur of patroon waarover je te spreken bent. Houd daarbij echter wel rekening met de kleuren in de kamer die al vaststaan! Over het algemeen krijg je met drie kleuren die goed bij elkaar passen een harmonieuze sfeer.
  • Heb je een grote woonkamer en wil je 'm wat gezelliger maken? Experimenteer dan eens met bontgekleurd behang.
  • Licht behang is een handig hulpmiddel om kleine kamers groter te doen lijken.
Behang heeft een enorme invloed op de sfeer in een ruimte. Baseer je behangkeuze dan ook op wat je met de woonkamer wilt overbrengen. Moet het een moderne ruimte worden of juist speels, gezellig of rustiek? Wil je de kamer een persoonlijk accent geven, kies dan behang dat je zelf mooi vindt. Hou je bijvoorbeeld van kleuren en vormen, dan is het opvallende behang van Nothing Can Go Wrng een goede keuze. Ben je vaak buiten en ben je dol op de natuur, dan moet je het behang van Jonna Jinton eens bekijken.
Productinformatie

Snelle bezorging

Je bestelling wordt altijd binnen 1-4 dagen gratis verzonden. Inclusief behanglijm.

100% tevredenheidsgarantie

We willen dat al onze klanten tevreden zijn. Daarom hanteren we een niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen.