Ontmoet de Argentijnse kunstenaar CEVO, de kunstenaar achter de stippen

INTERRUPTED UNIVERSE is een expressieve en opvallende behangcollectie gemaakt door de Argentijnse kunstenaar Sebastian Scaglione, beter bekend als CEVO. We gingen het gesprek aan met de in Stockholm gevestigde kunstenaar om meer te weten te komen over zijn werk en proces.

- Het artistieke werk achter CEVO's behangcollectie Interrupted Universe is buitengewoon, en het is iets dat we nog niet eerder hebben gedaan. Zijn indrukwekkende, unieke en tijdrovende stippentechniek voegt een echte passie toe aan deze collectie, zegt Anneli Öquist Sterner, product- en designermanager bij Photowall.Elk behangmotief bestaat uit zorgvuldig gedetailleerde, handgetekende tekeningen, gemaakt met stippeltechniek. Het onderstaande kunstwerk is gemaakt van meer dan 298.000 stippen en heeft 19 uur gekost om te voltooien.

Interrupted Universe VI, afbeelding gemaakt van 298.500 stippen.

Vertel ons iets over jezelf.

Ik ben een grafisch ontwerper uit Buenos Aires. Ik ben enkele jaren geleden naar Stockholm verhuisd en werk nu als Art Director bij Karma, een app die helpt onverkocht voedsel te redden. Ik werk meestal met een stippeltechniek, om met de hand getekende, ultra-realistische schilderijen te creëren met duizenden kleine stippen.

Hoe ben je in de kunst terecht gekomen?

Tekenen is al zo lang een deel van mijn leven als ik me kan herinneren. Toen ik opgroeide hield ik van tekenen, schilderen en de wereld om me heen verkennen. Toen ik een kind was, probeerde ik een beetje van alles, ik studeerde karikaturisme, acrylverf, timmeren en muziek. Toen ik mijn studie grafisch ontwerp in Argentinië afrondde, begon ik muurkunst te schilderen. Toen ik naar Stockholm verhuisde, besefte ik dat deze stad niet de beste is voor muurartiesten. Dus ik kocht een fijne stift en papier en begon veel te tekenen, en nu kan ik niet stoppen.

Wat inspireert je?

Alles wat ik zie. Het universum inspireert me het meest, waar alles wat je je kunt voorstellen echt kan zijn. Ik hou van muziek luisteren, het is een van mijn grootste metgezellen. Ik luister naar alle soorten muziek, van jazz tot psychedelische rock, tot elektronische muziek, je kunt zeggen dat ik ook multidisciplinair ben als het om muziek gaat.

Waarom ben je naar Stockholm verhuisd? Wat is het grootste verschil tussen Stockholm en Argentinië?

Een vrouw, nieuwsgierigheid, het noorden, sneeuw, noorderlicht en een betere levenskwaliteit. Ik vind het leuk dat Stockholm een heel kleine en mooie stad is, omgeven door natuur en water. De grootste verschillen zijn de mensen en het licht. Ondanks wat iedereen zegt hou ik van de winter en de lange donkere nachten. Ik vind het buitengewoon vredig, voor mij is het de productiefste tijd van het jaar.

Sebastian Scaglione, de kunstenaar achter CEVO. Afbeelding door: Danijela Froki

Wat heeft je in eerste instantie geïnspireerd om stippentekeningen te maken?

Ik wilde hyperrealistische afbeeldingen maken, en om dat te doen was kleine stippen zetten mijn manier om elke afbeelding die ik zie opnieuw te maken. Ik dacht dat als een segment een oneindige lijn stippen is, een afbeelding een oneindige lijn segmenten zou moeten zijn.

Interrupted Universe IV - 15 uur en 241.600 stippen.

Je werk bestaat uit duizenden kleine stipjes. Kun je je werkproces in eigen woorden beschrijven?

Ik begin met een idee in mijn hoofd en begin te schetsen op papier. Als ik de laatste schets heb, begin ik met stippen, van buiten naar binnen. Wanneer ik dieren of specifieke objecten teken, moet ik een paar foto's bekijken die me als referentie helpen om alle details te zien. Het universum is vrij willekeurig. Ik begin lagen stippen te maken tot ik een aantal vormen zie en begin te beslissen waar de planeten gaan komen, of waar de sterrenstelsels worden geplaatst.

Interrupted Universe V

Tel je echt de stippen?

Ja, maar niet een voor een! Ik teken verschillende kleine vierkantjes van 1x1cm en vul ze met stippen die ik een voor een tel, wat me een paar minuten kost. Dan reproduceer ik gewoon het oppervlak van die vierkanten en plaatst ze op het origineel, dan doe ik er een beetje wiskunde over en bam, ik heb een echt geschat aantal punten.

Hoe lang duurt het om een tekening te voltooien?

Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tekening. De meeste tekeningen, zoals Interrupted Universe VI (de octopus) en Interrupted Universe V (de schildpad) zijn getekend als A3-originelen, ze kosten tot 19 uur om te voltooien en bestaan uit meer dan 280.000 stippen. Kleinere, "eenvoudigere" tekeningen, zoals Interrupted Universe III (het oog), een A3-origineel, kostte ongeveer 11 uur om te maken en bestond uit 52.600 stippen. Dit gezegd hebbende, de meeste tekeningen strekken zich van begin tot einde uit over meerdere weken vanwege gebeurtenissen in het dagelijks leven.

Vertel ons meer over je behangcollectie Interrupted Universe.

Deze collectie bestaat uit surrealistische hyperrealistische stippenkunst met neogotische en cyberpunk-invloeden. Het heet Interrupted Universe, omdat het laat zien hoe het universum kan worden onderbroken door geometrieën, lagen, maskers en levende dingen, waardoor een onderbreking in de ruimte ontstaat. Het is een roep naar het systeem - naar alles wat het oplegt. Dit betekent dat je kunt doen wat je wilt en het kunt plaatsen waar je wilt.

Wat voor kunst inspireert je het meest?

Dali, Malevich, Kaws, Vivaldi, Vangelis, Hernan Cattaneo, Dulk en Eduardo Kobra.

Wat is je persoonlijke motto of woorden waar je naar leeft?

Denk zoals niemand doet, doe zoals niemand doet.
Geniet van het nu, want het is een geschenk.

Interrupted Universe IVInterrupted Universe VInterrupted Universe Fusion I